# **Provisional Agenda**

First Meeting of the Protected Areas and Ecosystems Working Group (PAEWG1)

#### 18-19 March 2019

National Research Institute of Fisheries Science, Yokohama,

Japan

Chair: Dr Patrice Pruvost

Registration will be open from 09:30 on the 18<sup>th</sup> March and the meeting will run 10:00 to 18:00 each day

**NOTE:** Following this meeting the following two SIOFA SC meetings will convene;

- First Meeting of the Stock and Ecological Risk Assessment Working Group (SERAWG1), 20-22 March
- Fourth Meeting of the Southern Indian Ocean Fisheries Agreement (SIOFA) Scientific Committee, 25-29 March
- 1. Opening
  - 1.2 Opening statement from the Chair
  - 1.2 Introduction of participants
- 2. Administrative arrangements
  - 2.1 Adoption of the Agenda
  - 2.2 Confirmation of meeting documents
  - 2.3 Appointment of rapporteurs
  - 2.4 Review of functions and terms of reference
- 3. FAO sponsored workshop on Vulnerable Marine Ecosystems (VME)

FAO has been invited by the SIOFA Secretariat to present information to the PAEWG on comparisons of processes adopted in other regions by RFMOs. A separate agenda for this workshop is provided at Annex I

- 4. Implementation of CMM 2018/01 on Interim Management of Bottom, Fishing Annex 2 Interim Protected Areas
- 5. Advice to the Scientific Committee
- 6. Future meeting arrangements

# PAEWG-01-01\_Rev2

- 7. Other business
- 8. Adoption of the meeting report
- 9. Close of meeting



## FAO workshop on vulnerable marine ecosystems (VMEs) for the SIOFA region

## 18-19 March 2019 Japan

- ·	
Day 1	
10:30 – 10:50	Opening and welcome remarks
(20 mins)	Introductions
	Adoption of agenda
10:50 – 11:35	Background
(45 mins)	
(13 111113)	International instruments and UNGA Resolutions, FAO DSF
	Guidelines, VMEs (global, regional and national processes), FAO
	VME Database
11:35 - 12:05	Coffee
(30 mins)	
12:05 - 13:00	1 - Mapping VMEs
(55 mins)	
13:00 - 14:00	Lunch
(60 mins)	
14:00 - 14:25	1 - Mapping VMEs continued
(25 mins)	
14:25 – 15:45	2 - VME indicator taxa
(80 mins)	
15:45 – 16:15	Coffee
(30 mins)	
16:15 – 17:35	3 - Encounter protocols
(80 mins)	-
17:35 – 18:00	4 - Protected area protocols
(25 mins)	
Day 2	
10:00 - 10:55	4 - Protected area protocols continued
(55 mins)	•
10:55 - 11:30	5 - Selection of protected areas
(35 mins)	•
11:30 – 12:00	Coffee
12:00 - 12:45	5 - Selection of protected areas continued
(45 mins)	r
12:45 - 13:00	Further discussion and drafting recommendations
(15 mins)	
13:00 - 14:00	Lunch

14:00 – 14:45 (45 mins)	Further discussion and drafting recommendations
14:45 – 15:15	Any other business
30 mins	Close of workshop

Each topic will consist of two presentations and discussions:

Presentation 1: FAO DSF Guidelines and actions taken by RFMOs in other regions (FAO – 30 minutes)

Presentation 2: Current information and management actions by SIOFA and member States (SIOFA – 25 minutes)

Discussions on future information collection and management options by SIOFA (25 minutes)